Så blev historieverket till

 

Historieverket bildades när fyra egenföretagare träffades på en vind på Postgatan i Göteborg i slutet av förra året. Alla med historiskt intresse, många idéer,  stor erfarenhet av evenemang.  Det gick liksom av sig själv när tidsresebyrån uppstod.

Därefter många kvällar med diskussioner och planering, infall och drömmar, och målet växte fram: att arbeta för ett större utbud på kulturevenemang, att stärka Göteborg och Västra Götaland som besöksmål. Helt enkelt locka fler besökare och medborgare till de historiska destinationerna. Att det skulle ske i samarbete med andra aktörer var självklart.

Under våren knöts kontakter. Med näringslivet, Länsstyrelsen, Västra Götalandsregionen, Västarvet, Göteborgs stad, angränsande kommuner och många historiska föreningar och professionella artister. Ett samarbetsavtal slöts med det kommunala fastighetsbolaget Higab, som förvaltar en stor del av Göteborgs historiska byggnader, för att levandegöra bland annat Kronhuset och Gathenhielmska Huset.

En rad produktioner är klara. Vandrande teater, historiska världar, guidade visningar, aktiviteter i samband med Kulturnatta och Göteborgs kulturkalas, och under slutet av året KronhusJul. Och mer kommer. Historieverket anslöts under våren också till Göteborgs stads satsning inför 400-års-jubileet 2021.

–  Vi har ett stort nätverk av föreningar och artister och kan starta mycket därutöver med kort varsel om vi hittar finansiering, säger Sven Hagnell, initiativtagaren till att bilda Historieverket, som är en ekonomisk förening.

Föreningen ska ses som ett nav i ett hjul med många engagerade aktörer, som inte alltid har lätt hitta varandra för samarbeten. Där vill föreningen hjälpa till, koordinera, hitta finansiering och arenor till både egna produktioner och  för andra grupper och föreningar.

– Vi har pratat mycket om våra möjligheter att kunna bidra till större gemenskap i en tid med stark polarisering. Det faller sig naturligt eftersom kulturarvet ökar förståelsen för vad vi har gemensamt. Den tanken inspirerar, säger Sven Hagnell.

De fyra grundarna av Historieverket startade inte tomhänta. De tog med sig personliga nätverk och sammanlagt hundra års erfarenhet av att arrangera historiska evenemang, producera teater, opera och arbeta med kommunikation och marknadsföring. Deras individuella projekt samlas nu under Historieverkets tak.

­Förutom eventspecialisten Sven Hagnell består gruppen av Isabel Lagos – teater- och operaregissör, Lars-Göran Larsson – tidigare diplomat med många historiska event bakom sig och Per Sundström som bland annat varit kommunikationschef inom Volvokoncernen.

Se våra erbjudande här.
Läs mer om oss här.

 

HISTORIEVERKET
Ekonomisk Förening
©2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *