Välkomna till Rådhuset – guidade visningar av Göteborgs mest berömda (till)byggnad

Historieverkets guide Daniel Bäcklund visar gamla ritningar i en av sessionssalarna.

Den 11 september startar Historieverket guidade visningar av Asplundska tillbyggnaden av Göteborgs Rådhus på Gustaf Adolfs Torg. Kanske inte den mest kända byggnaden bland göteborgarna men förmodligen stans mest beundrade internationellt.

Visningarna som görs i samarbete med Higab har redan startat med bland annat en klass konststuderande som på måndagen fick en rundvandring med Historieverkets guide Daniel Bäcklund, iklädd en 30-tals-kostym i original. Poängen med kostymen är att den intressanta delen av Rådhuset byggdes just på 30-talet. En funktionalistisk tillbyggnad, ritad av den internationellt uppmärksammade arkitekten Gunnar Asplund som var en av pionjärerna för funktionalismen med bland annat stora arbeten som Stockholms Stadsbibliotek i Vasastaden bland meriterna.

Det finns mycket att upptäcka i Asplunds skapelse. Ljuset och de öppna välkomnande ytorna,  att ett funktionalistiskt rum inte måste vara  fyrkantigt. En dörr måste inte vara plan. Asplunds idéer går ner på detaljnivå, med smarta praktiska lösningar för att underlätta arbetet i lokalen som tjänade som domstol fram till 2010, då Rättscentrum tog över den verksamheten.

De schemalagda visningarna är lagda på tisdagar kl 10:00 och torsdagar 18:00.

Boka direkt Online här!

För exklusiva visningar och gruppbokningar, kontakta oss via radhuset@historieverket.se

Bilder: Per Sundström

 

 

HISTORIEVERKET
Ekonomisk Förening
©2018

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn
Instagram

2 Replies to “Välkomna till Rådhuset – guidade visningar av Göteborgs mest berömda (till)byggnad”

  1. Hur dags är de guidade turen på Rådhuset. Både kl 10.00 och 11.00 anges, kl 11.00 på hemsidan och kl 10.00 på bokningssidan.
    Tacksam för rätt klockslag.
    Med vänlig hälsning
    Barbro Tengberg

    1. Hej! Tack för påpekandet. Tiden i inlägget du läste var mkt riktigt fel. Fixat nu. Visningar 10:00 ska det vara. ./Per

Comments are closed.