1700-tals-tumult i Halden!

Ranchägare Rahmberg i spetsen

300-årsjubileet av Karl XII:s död firades i Norge under helgen, vid Fredriksstens fästning i Halden, en liten stad vid Idefjorden, på gränsen till Sverige. Frågan är, vad hade ranchägare Bo Rahmberg från Veddige där att göra?

Historieverket tog en tidsresa från Göteborg till 1718 i Halden, där det gick ett ryckte om att Karl XII skulle få en kula genom huvudet. Resan började inte bra. Redan innan gränsen anföll tunga regnskurar som förmörkade himlen och som i kombination med ett felaktigt beslut i ett vägskäl orsakade att den omtalade militärparaden missades. Till sist hittades i alla fall stadens torg, där några av de skingrade karolinerna påträffades. De var trots förlusten av kungen vid gott mod och påstod att de egentligen inte hade förlorade slaget om fästningen. ”Vi tappade helt enkelt lusten.” De kom från Norrtälje.

På sluttningen upp mot fästningen låg flera lägerplatser med karolinska soldater och medföljande kvinnor men bara ett läger med den rödklädda fienden, som dessutom var övergivet. Karolinernas numerära överlägsenhet var alltså påfallande. Besynnerligt.

Något senare vred sig tiden tillbaka till 1716, då Karl XII livs levande gjorde ett annat försök att underkuva norrmännen. Gatustrider vid torget utbröt och det var då ranchägare Rahmberg från Veddige dök upp. Han gick i karolinernas främsta led och bankade på stridstrumman, ja han är ju trummis också. Vi tänkte på de fina hamburgarna som vi hade köpt av honom på ranchen i Veddige, bara några veckor tidigare. I fredstid. Han passerade utan att se oss. Strax bakom kom Historieverkets Lars-Göran marscherande i den blågula karolinerkappan, koncentrerad, inne i sig själv – senast vi såg honom var han en enkel 1700-tals-skrivare på Kronhuset i Göteborg. Det blev för mycket. Vi åkte hem. På vägen tänkte vi på 1719, då den norsk-danska kommendören Tordenskjold skulle göra ett försök att inta fästningen Göteborg. Vår hemstad. Vad ska vi hitta på då?

Bilder: Per Sundström

Karolinskt läger på sluttningen mot Fredriksstens fästning. Mannen i rött tillhör den värmländska styrkan (har inte den blå vapenrocken på).
Norrmän eller danskar. Uniformen är i vilket fall dansk.
Karoliner
Drabbningen på torget
Själva fästningen. Fredrikssten.
Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn
Instagram

3 Replies to “1700-tals-tumult i Halden!”

  1. Mannen i karolinerlägret klädd i rött är en värmländsk karolin utan sin blå vapenrock. 😉

Comments are closed.