Wadmans tolkar Göteborgs Bellman

Johan Anders Wadman föddes i Blekinge och dök upp på många platser i olika länder i krig och fred tills han en bit in på 1800-talet hamnade i Göteborg och gjorde sig ett namn som skald. Han beskrevs som levnadsglad, lycklig, kvick och humoristisk – improviserade sånger i cynisk skarpögd anda och kom att kallas Göteborgs Bellman.

Uppträder i Kronhusparken på lördag.

Artistgruppen Wadmans har tonsatt 25 av hans dikter och framför några av dem i Kronhusparken klockan 17 på lördag. Mustiga och skickligt framförda berättelser är att vänta. Bilder ur Göteborgs historia.

Utåt sett gick det inget vidare för J.A. Wadman. Han dog utfattig på Nedre Kvarnbergsgatan i Göteborg 1837. Kostnaden för hans död översteg tillgångarna och när folk skulle fira hundraårsminnet hittades  inte graven, som hade satts på Stampens kyrkogård med ett enkelt träkors.

Det gick bättre sen.  Efter två års letande hittades graven där ett fem meter högt stenblock med profilbild i brons restes. Han fick en gata uppkallad efter sig, Wadmansgatan i Lorensberg, och även en staty – som likt sin förebild fick en kringflackande tillvaro. Statyn skapades av bildhuggaren Johan Peter Molin, avtäcktes i Lorensbergsparken 1869, flyttades 1946 till Kronhusparken, fördes till Stadsbiblioteket 2000 och hamnade 2012 på kullen i Vasaparken där bilden är tagen. Wikipedia hävdar att den är Göteborgs näst äldsta offentliga konstverk.

Förärades med staty i Vasaparken
Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn
Instagram