Välkomna till Kronhusbodarna – en del av Kulturkalaset 14 – 19 augusti


Bild: Per Sundström

Barn och vuxna, göteborgare, turister och inte minst nyanlända som vill bli en del av staden. Kort sagt alla som är nyfikna på stadens historia.  I samarbete med Higab bjuder Historieverket på vandrande teater, tältläger, visning av spännande historiska byggnader, överraskningar och mycket annat som du kan läsa om i dagsprogrammen vid det historiska lägret i Kronhusparken. Gratisbiljetter till aktiviteterna  kan hämtas i Higabs bod på Kronhusgården. Först till kvarn gäller. 

Kom!

Isabel Lagos och Sven Hagnell
projektledare Historieverket
isabel@historieverket.se | sven@historieverket.se

Se hela programmet här

Bland aktiviteterna:

Historiskt tältläger i Kronhusparken

Bild: Per Sundström

Idén bakom det historiska tältlägret är att inspirera till lärande och förståelse om Göteborg i ett historiskt perspektiv. Under tre dagar ger vi glimtar och dofter av det vardagliga livet med musik, lägerliv, exercis och lek – som det var inom den gamla fästningsstadens vallgravar en gång i tiden.

Till de dagliga aktiviteterna hör bland annat att baka kringlor, grädda våfflor, möta soldater, se fäktning, historisk modevisning, sjukvård på 1700-talet, överraskningar m.m.
Dagsprogram hittar du vid entrén till lägret.

Lägret håller öppet 17-19 augusti
Fredag – lördag kl 12:00 – 20:00
Söndag kl 12:00 – 16:00
Kronhusgatan 6-8


Emigranternas Väg (en vandrande teater)

Bild: Isabel Lagos

Under åren 1850 – 1930 emigrerade 1,2 miljoner svenskar till Amerika. Postgatan, som då hette Sillgatan, var den stora emigrationsgatan med kontor, hotell och restauranger för utvandrarna.

Det är midsommar och gårdspigan Mari har rest till storstaden i hopp om att förverkliga sitt livs dröm, att ta båten till Amerika och hitta sin älskade Gilbert. Men de två dagarna på Sillgatan i väntan på avfärd förändrar allt. Kommer Mari någonsin att gå ombord på båten till Amerika? Och vad händer med kärleken, kan den övervinna allt även på andra sidan Atlanten?

Koncept: Isabel Lagos och Anette Sundqvist
Manus: Anette Sundqvist
Regi: Isabel Lagos
Mari: Anette Sundqvist
Gilbert: Franck Olofsson

Föreställningar på svenska
14/8 – 19/8 kl 14:00
14/8 – 18/8 kl 18:00
Föreställningar på engelska
15/8, 17/8, 19/8 kl 16:00

Biljett och plats. Biljetter finns att hämta i Higabs bod på Kronhusgården en timme innan programstart. Vandringen startar vid Higabs bod och tar mellan 45-60 minuter. Maximalt 25 deltagare per föreställning.


Guidade visningar av historiska byggnader

Bild: Per Sundström

Kronhuset. Vi öppnar de orörda vindarna i Göteborgs äldsta byggnad från 1654 där tiden har stått stilla. Välkommen på en spännande visning med berättelser om den gamla staden i krig och fred. Västra Nordstan, Postgatan 6-8.

Visningar av Kronhuset (ca 45 min)
14/8 – 16/8 kl 16:00
14/8, 16/8 kl 18:00
18/8 – 19/8 kl 13:00
19/8 kl 15:00

In English: 15/8 kl 18:00, 18/8 kl  15:00


Bild: Per Sundström

Rådhuset. Visningen gäller den mest kända och internationellt omtalade delen av Rådhuset från 1937, ritad av arkitekten Erik Gunnar Asplund. Ett exempel på funktionalism med arkitekturstil från 1920- och 1930-talet. (Den gamla delen av Rådhuset är från 1672 och ritad av arkitekten Nikodemus Tessin den äldre.)

Visningar av Rådhuset (ca 45 min)
14/8 – 17/8, 19/8 kl 17:00
14/8 – 18/8 kl 18:00
18/8 kl 19:00


På plats i det historiska tältlägret i Kronhusparken

Gustav II Adolfs Fotfänika (1600-1700)
En ideell förening som har tagit till sin uppgift att sprida kunskap om liv och leverne i 1600-talets Göteborg. Se mer: giia.nu

Kongliga Elfsborghs Regementes Caroliner – Kerc (1700 – 1721)
Föreningen återskapar, bevarar, förevisar militärt och civilt liv under Karolinsk tid. Vill du också vara med uppleva tidsepoken? Kontakta då föreningen på: https://www.facebook.com/kercc/

Westgiöta Gustavianer (1750-1850)
Vill du uppleva äventyr och sätta ditt historieintresse i ett annat perspektiv? Föreningen gestaltar både det militära och sociala livet. Se mer: gustavianer.com

Artilleriavdelningen i Göteborg (1850-1920)
En militärhistorisk förening som bildades i samband med Göteborgs 350-årsjubileum. Den värnar om livet i slutet av 1800-talet och återskapar och gestaltar det på ett tidstypiskt sätt. Se mer: artilleriavdelningen.se

Göteborgs Artilleri (1600-1815)
Förening som förevisar och återskapar artilleri i Göteborg, ursprungligen inriktad på Carolinertiden mellan 1710 till 1719 men har genom åren breddat tidsspannet. Se mer: goteborgs-artilleri9.webnode.se

Gathenhielms Kapare (1500-1800)
En förening med inriktning på de svenska sjöfarare som levde och slogs under 1500–1800-talet. Möt karaktärer från piraternas guldålder. Titta på fäktning och ställ frågor som du längtat att få svar  på.  facebook.com/gathenhielmskapare/

För privat- och företagsbokningarna av historiska världar, kontakta Historieverket. Prata gärna med föreningarna om du är intresserad av att delta i deras verksamheter, de söker ständigt nya medlemmar (och finns även på Facebook).Tidsresebyrån Historieverket är en ekonomisk förening som vill stärka Göteborgs och regionens attraktionskraft genom att levandegöra kulturhistorien. Föreningen skapar historiska evenemang och föreställningar i samarbete med ideella föreningar och professionella grupper, och ser kulturhistorien som en mötesplats för större gemenskap.

Higab är ett fastighetsbolag i Göteborgs Stad. Det varierade fastighetsbeståndet omfattar bland annat saluhallar, museer, teatrar, arenor och 31 byggnadsminnen. Higab äger, förvaltar och utvecklar fastigheter för verksamheter både inom offentlig och privat sektor. www.higab.se

 

HISTORIEVERKET
Ekonomisk Förening
©2018

 

 

 

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn
Instagram